Starea de sănătate fizică și psihică a ucrainenilor refugiați în România este medie pentru 56% dintre respondenții unui sondaj, efectuat de Crucea Roșie Română, care a lansat în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România. Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii …
Citiți mai mult »Noutati
Farmacist Simina Chilea: ,,Nu te poți numi farmacist, dacă nu știi să prepari o simplă rețetă magistrală”
Vremurile în care farmaciștii preparau rețetele după formule prescrise de către medici, personalizate pentru fiecare pacient în parte au apus. Pe de o parte astfel de specialiști sunt din ce în ce mai rar întâlniți, pe de alta receptura, acolo unde se produce ,,magia” acestor medicamente, creme și soluții, …
Citiți mai mult »Iulia Svetleska: Refugiații ucraineni cu boli rare care vin în România sunt în siguranță!
În fiecare zi Centrul Pilot de Referință pentru Bolile Rare din Zalău – NoRo – primește solicitări de la ucraineni cu boli rare, care vor să vină și să se trateze în România. Iulia Svetleska este o ucraineancă stabilită în țara noastră de mai bine de 8 ani și apelează …
Citiți mai mult »Îngrijirea ucrainenilor refugiați cu boli rare, dificilă în România
Peste 1,3 milioane de români suferă de o boală rară, potrivit estimărilor Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Acestora li se adaugă și refugiații ucraineni cu boli rare care au venit în țara noastră. În cel de-al treilea episod al serialului ,,Să trăiești cu o boală rară în România: provocări …
Citiți mai mult »Dr. Simin Aysel Florescu despre variola maimuței: ,,Transmiterea se face la anumite grupuri de risc, dar nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul”
– Articol de Catinca Bejenaru – Variola maimuței este o infecție virală, provocată de un virus ce aparține familiei ortopoxvirusului. Principalul mod în care poate fi răspândită boala este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate. ,,Monkeypox …
Citiți mai mult »Ucrainenii cu boli rare greu de introdus în sistemul informatic medical românesc
Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți ucraineni să își părăsească țara. România, unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei, găzduiește peste 80.000 de ucraineni, printre care și persoane cu boli rare, potrivit unui raport EURORDIS despre provocările cu care se confruntă ucrainenii care și-au părăsit țara și sunt …
Citiți mai mult »Dr. Michael Matzner, chirurg ortoped WPK: ,,Osteopenia și osteoporoza sunt reversibile într-o măsură limitată”
La fiecare 22 de secunde la nivel mondial cineva suferă o nouă fractură vertebrală. Potrivit datelor furnizate de Federația Internațională de Osteoporoză (IOF) 50% dintre femei și 20% din bărbații caucazieni în vârstă de peste 50 de ani va avea o fractură de fragilitate în timpul vieții. Despre osteoporoza, boala …
Citiți mai mult »Să trăiești cu o boală rară în România: provocări pentru pacienții români
Bolile rare reprezintă o provocare la nivel mondial, atât pentru pacienți cât și pentru profesioniștii din sănătate. În Europa, o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi. Se cunosc până la 8000 de boli rare în lume, 80% dintre ele având cauză …
Citiți mai mult »Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru
Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …
Citiți mai mult »Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie
Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor …
Citiți mai mult »Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade să invite medici renumiți din România, din specialități diferite: …
Citiți mai mult »Servicii medicale gratuite pentru refugiații ucraineni din București timp de 4 luni
Milioane de ucrainenii au fugit din calea războiului, din 24 februarie 2022, când Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. Peste 4,2 milioane de persoane din Ucraina au fost înregistrate în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE, potrivit datelor UNHCR. În România, începând cu data …
Citiți mai mult »Investigații necesare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer. Numărul cazurilor va crește cu 30% în doar 10 ani, astfel că în 2030 vom ajunge la peste 550.000 de noi decese cauzate de anual de această cumplită boală. Totuși cifrele pot fi schimbate în bine, dacă acest tip de cancer …
Citiți mai mult »Videomedicina.ro este partener SCIENCE +, o rețea în domeniul jurnalismului de sănătate și științific din Europa Centrală și de Est
Videomedicina.ro a fost acceptat ca partener în proiectul internațional SCIENCE +, o rețea europeană din care fac parte jurnaliști, editori de științe, liber-profesioniști și instituții independente de mass-media din 6 țări: Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România. Prin intermediul acestui proiect se dorește îmbunătățirea jurnalismului medical în Europa Centrală …
Citiți mai mult »Poluarea ucide anual peste 21.000 de români. Petiție pentru politici antipoluare și registru de boli cauzate de poluare
În România 21.500 de morți sunt înregistrate, anual, din cauza poluării. Potrivit unui studiu național privind efectele poluării asupra sănătății, realizat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), România se află pe locul 13 într-un top al celor mai poluate țări europene. Pe lângă faptul că țara noastră nu a …
Citiți mai mult »