Să fii persoană cu epilepsie în România nu e deloc ușor. Stigma din partea societății, accesul dificil la diagnostic și monitorizare dacă locuiești departe de un centru universitar, lipsa unor medicamente pentru boală și crizele fac viața grea pacienților cu această boală. Nici nu e de mirare că aceste persoane …
Citiți mai mult »Noutati
(P) Cursuri de perfecționare în domeniul îngrijirii medicale pentru asistenţii cu experienţă sau în formare, studenţii la medicină sau tinerii rezidenţi
Se simte o nevoie din ce în ce mai mare de personal medical bine pregătit, empatic și cu potențial de lideri în domeniu. În România anului 2023, sunt foarte puține oportunitățile de acest tip pentru asistenții medicali ori pentru studenții la medicină. Cu atât mai rare sunt ocazile în care …
Citiți mai mult »EXCLUSIV- Prim. Prof. Univ. Dr. Alexander Rokitansky, specialist chirurgie pediatrică: Pieptul în pâlnie nu este o problemă pur cosmetică
Pieptul în pâlnie sau în limbaj medical Pectus excavatum este o adâncitură de diferite dimensiuni în centrul cutiei toracice. Sternul și părțile anterioare ale coastelor sunt scufundate, ca urmare pieptul anterior fiind redus în dimensiune. Este o malformație care în multe cazuri duce la afectare organică și psihologică, cu productivitate …
Citiți mai mult »Chestionar privind percepția asupra infertilității și fertilizării in vitro
Te rugăm să completezi acest chestionar până la data de 15 iunie 2023. https://forms.gle/e7RFYxtxP6KuF4mE6 Datele Institutului Național de Statistică arată că în anul 2021 s-au înregistrat cele mai puține nașteri din 1930 până în prezent în România, respectiv 196.858 de copii născuți. Sunt cei mai puțini nou născuți vii …
Citiți mai mult »Poliomielita, boala care paralizează și ucide copiii ar putea fi eradicată în 2023
Poliomielita, o boală foarte infecțioasă cauzată de virusul poliomielitic, afectează în principal copiii sub 5 ani, dar orice persoană indiferent vârstă care este nevaccinată poate face boala. Un caz din 200 infectat cu acest virus face paralizie ireversibilă, iar din persoanele paralizate în jur de 5-10% mor. Potrivit unui raport …
Citiți mai mult »Demența fronto-temporală, explicată de prof. dr. Dan Rujescu, cercetător în topul celor 5% oameni de știință ai lumii
Prof. Univ. Dr. Dan Rujescu este medic psihiatru de origine română, stabilit în străinătate, care face parte din categoria celor 5% oameni de știință ai lumii, potrivit topului publicat de Universitatea Stanford în anul 2022. Prof. Dan Rujescu are o experiență de peste 30 de ani acumulată în diagnosticarea și …
Citiți mai mult »Două din șase cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est din această săptămână, aparțin siteului Videomedicina.ro
Ați aflat care este puterea „magică” a poveștilor terapeutice? Știți cum ajută România ucrainencele însărcinate care au fugit de război? Dacă nu, răspunsul se află la un singur click distanță. E suficient să căutați în siteul videomedicina.ro și veți găsi explicațiile în materialele video pe aceste subiecte. În fiecare săptămână, …
Citiți mai mult »Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Eradicarea cancerului de col uterin, posibilă
La nivel mondial, cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei. În 2020 s-au înregistrat peste 600 000 de cazuri noi pe glob. Din cele 342 000 de decese estimate prin cancer de col uterin în 2020, aproximativ 90% dintre acestea au avut loc în …
Citiți mai mult »TBC, o boală contagioasă vindecabilă. În România, crește numărul cazurilor de tuberculoză depistate
După pandemia de COVID-19, în anul 2022 este prima oară când se observă tendința de creștere a cazurilor de tuberculoză depistate în România, în condițiile în care țara noastră furnizează peste 20% dintre cazurile de tuberculoză raportate la nivelul Uniunii Europene. Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o concentrare …
Citiți mai mult »Care sunt testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne?
Conf. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, răspunde la câteva întrebări legate de testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne. Ce teste de imagistică medicală trebuie să facă un pacient pentru a depista posibila prezență a celulelor sau tumorilor maligne? Tehnicile de imagistică medicală …
Citiți mai mult »Basme terapeutice pentru copii și puterea lor de a-i vindeca
Basmele terapeutice sunt instrumente folosite de psihologii clinicieni și psihoterapeuții din lumea întreagă. Se folosesc și în România la ședințele de consiliere și psihoterapie, dar basmele terapeutice pot fi utilizate cu succes și acasă de către părinți pentru a corecta anumite comportamente nesănătoase ale copiilor. Nu orice basm este terapeutic. …
Citiți mai mult »Investigații în premieră în România pentru nodulii tiroidieni, efectuate de dr. Emin Mammadov
Nodulii tiroidieni sunt des întâlniți în rândul populației. Potrivit studiilor între 20% și 70% din oameni au de-a face cu noduli tiroidieni. Cum pot fi identificați, când sunt benigni și când sunt maligni, explică pentru videomedicina.ro dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog, în cadrul Policlinicii Regina Maria Floreasca, care efectuează …
Citiți mai mult »Dr. Wolfgang Loidl, expert austriac în chirurgie robotică: ,,În cancerul de prostată nu există o metodă care să garanteze o rată de vindecare de 100%”
Peste 8000 de bărbați din România au fost depistați cu cancer de prostată în 2020, potrivit datelor Globocan. În Austria sunt depistate în jur de 6.200 cazuri pe an, dar numărul pacienților cu cancer de prostată este în continuă creștere, după cum a declarat pentru videomedicina.ro renumitul medic austriac Wolfgang …
Citiți mai mult »Cu ce probleme de sănătate se confruntă refugiații ucraineni și de ce servicii medicale gratuite pot beneficia la Centrul de Promovare a Sănătății
Starea de sănătate fizică și psihică a ucrainenilor refugiați în România este medie pentru 56% dintre respondenții unui sondaj, efectuat de Crucea Roșie Română, care a lansat în București “Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România. Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii …
Citiți mai mult »Farmacist Simina Chilea: ,,Nu te poți numi farmacist, dacă nu știi să prepari o simplă rețetă magistrală”
Vremurile în care farmaciștii preparau rețetele după formule prescrise de către medici, personalizate pentru fiecare pacient în parte au apus. Pe de o parte astfel de specialiști sunt din ce în ce mai rar întâlniți, pe de alta receptura, acolo unde se produce ,,magia” acestor medicamente, creme și soluții, …
Citiți mai mult »Iulia Svetleska: Refugiații ucraineni cu boli rare care vin în România sunt în siguranță!
În fiecare zi Centrul Pilot de Referință pentru Bolile Rare din Zalău – NoRo – primește solicitări de la ucraineni cu boli rare, care vor să vină și să se trateze în România. Iulia Svetleska este o ucraineancă stabilită în țara noastră de mai bine de 8 ani și apelează …
Citiți mai mult »Îngrijirea ucrainenilor refugiați cu boli rare, dificilă în România
Peste 1,3 milioane de români suferă de o boală rară, potrivit estimărilor Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Acestora li se adaugă și refugiații ucraineni cu boli rare care au venit în țara noastră. În cel de-al treilea episod al serialului ,,Să trăiești cu o boală rară în România: provocări …
Citiți mai mult »Dr. Simin Aysel Florescu despre variola maimuței: ,,Transmiterea se face la anumite grupuri de risc, dar nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul”
– Articol de Catinca Bejenaru – Variola maimuței este o infecție virală, provocată de un virus ce aparține familiei ortopoxvirusului. Principalul mod în care poate fi răspândită boala este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau printr-un contact prelungit cu obiecte contaminate. ,,Monkeypox …
Citiți mai mult »Ucrainenii cu boli rare greu de introdus în sistemul informatic medical românesc
Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți ucraineni să își părăsească țara. România, unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei, găzduiește peste 80.000 de ucraineni, printre care și persoane cu boli rare, potrivit unui raport EURORDIS despre provocările cu care se confruntă ucrainenii care și-au părăsit țara și sunt …
Citiți mai mult »Dr. Michael Matzner, chirurg ortoped WPK: ,,Osteopenia și osteoporoza sunt reversibile într-o măsură limitată”
La fiecare 22 de secunde la nivel mondial cineva suferă o nouă fractură vertebrală. Potrivit datelor furnizate de Federația Internațională de Osteoporoză (IOF) 50% dintre femei și 20% din bărbații caucazieni în vârstă de peste 50 de ani va avea o fractură de fragilitate în timpul vieții. Despre osteoporoza, boala …
Citiți mai mult »