Știrile false din domeniul sănătății se răspândesc rapid în mediul online și pot avea un impact semnificativ asupra noastră. Tu ce părere ai despre acest subiect? Te invităm să completezi acest chestionar scurt și anonim: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSckwfNERFl…/viewform… Nu îți va lua mai mult de 30 de secunde și ne va ajuta …
Citiți mai mult »Science+
Un material multimedia din videomedicina.ro preluat de un site de știri din Ucraina
Provocările refugiaților ucraineni cu epilepsie în România, un material multimedia, realizat de Videomedicina.ro cu sprijinul SCIENCE+, spune povestea de viață a lui Sergi, un ucrainean cu epilepsie și a familiei sale. Cea mai mare provocare pentru Sergi Palahuta, unul dintre refugiații din Nicolaev, a fost să plece în România, după …
Citiți mai mult »Videomedicina.ro, de două ori într-o lună în buletinul informativ cu cele mai importante știri științifice din Europa Centrală și de Est
Alături de Gazeta Wyborcza din Polonia, de Qubit din Ungaria, și Živě.sk din Slovacia, Videomedicina.ro din România este menționată în buletinul informativ cu cele mai importante știri ale ultimei săptămâni din luna octombrie întocmit de Science+ pe baza informațiilor furnizate de agențiile de știri din Europa Centrală și de Est …
Citiți mai mult »După 600 de zile…
Au trecut peste 600 de zile de la izbucnirea conflictului din Ucraina, iar în tot acest timp românii au încercat cum au putut să ajute refugiații ucraineni. Vă rugăm să completați acest chestionar prin care încercăm să luăm „pulsul” cititorilor în legătură cu câteva chestiuni legate de felul în care …
Citiți mai mult »Catalog de resurse pentru ucrainenii bolnavi de cancer
Ana este un prenume des întâlnit în lumea întreagă. Soarta a făcut ca două tinere, care poartă același prenume Ana, una din România, supraviețuitoare de cancer, cealaltă din Ucraina, refugiată în urma războiului în țara noastră, să se cunoască și să lucreze împreună la organizația Youth Cancer Europe pentru a-i …
Citiți mai mult »Cum văd organizațiile de pacienți și CNAS provocările și oportunitățile pe care le au bolnavi de cancer români și ucraineni
În România au beneficiat cel puțin odată până la finele lunii mai 2023 de un serviciu medical sau de un medicament peste 17.000 de ucraineni refugiați din calea războiului, potrivit datelor oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate la cererea videomedicina.ro. În programul de oncologie din România sunt înregistrate …
Citiți mai mult »Medici oncologi despre refugiații cu cancer: Pacienții ucraineni, nevoiți să aștepte la fel ca românii pentru investigații
În anul 2022 în programul național de oncologie pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate îl derulează, au fost înscrise 210 persoane din Ucraina. Potrivit datelor furnizate de CNAS la cererea Videomedicina.ro, la data de 31 mai anul curent 278 de persoane refugiate din calea conflictului armat din Ucraina …
Citiți mai mult »Dr. Ioana Bianchi, autor raport EFPIA despre ucrainenii cu cancer: Acces la mai multe terapii inovatoare în România pentru refugiați
Aproape 3% din populația Ucrainei suferea de cancer înainte de război. Federația Europeană a Asociațiilor Industriei Farmaceutice (EFPIA) a publicat raportul ,,Impactul războiului din Ucraina asupra pacienților oncologici”, în care încearcă să facă o imagine asupra epidemiologiei cancerului în Ucraina, asupra îngrijirii pacienților oncologici, de la diagnosticare până la tratamente …
Citiți mai mult »Vaccinarea în România: Cu ce probleme se confruntă refugiații ucraineni
Acoperirea vaccinală a copiilor din Ucraina este printre cele mai scăzute din țările din Regiunea Europeană a OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Războiul din Ucraina crește riscul epidemiologic și pentru țările din jur, inclusiv România, unde au ajuns mulți refugiați, în special femei și copii. Vestea bună este că acest …
Citiți mai mult »Provocările refugiaților ucraineni cu epilepsie în România
Se estimează că 65 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de epilepsie. Medicii apreciază că există cel puțin o persoană cu epilepsie la 100 de persoane sănătoase. Nu știm cu exactitate câți ucraineni cu această boală au venit în țara noastră, în urma războiului, și mai ales, câți …
Citiți mai mult »Două din șase cele mai bune articole științifice din Europa Centrală și de Est din această săptămână, aparțin siteului Videomedicina.ro
Ați aflat care este puterea „magică” a poveștilor terapeutice? Știți cum ajută România ucrainencele însărcinate care au fugit de război? Dacă nu, răspunsul se află la un singur click distanță. E suficient să căutați în siteul videomedicina.ro și veți găsi explicațiile în materialele video pe aceste subiecte. În fiecare săptămână, …
Citiți mai mult »,,Experimentul” din Polonia: Celule stem injectate direct în retina – o investigație despre terapiile cu celule stem
Sunt celulele stem, soluția miracol pentru boli care până în momentul de față nu și-au găsit leacul? ,,Experimentul”, o investigație jurnalistică de 7 luni făcută de jurnalistul Michał Janczura și publicată la Radio TOK FM, prezintă povestea mai multor experimente medicale efectuate în Polonia pe scară largă folosind celule stem. …
Citiți mai mult »Nașterea în România: Cum se adaptează mamele refugiate din Ucraina și nou-născuții lor
Trei milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele României în 2022, însă doar 3% au ales să se stabilească temporar în țara noastră. Printre ele și femei ucrainene care urmau să nască în câteva luni. O femeie a născut pur și simplu fără nicio asistență medicală, pur și simplu a …
Citiți mai mult »Nașterea în România: Cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate
De la invazia armatei ruse în Ucraina aproape 3 milioane de ucraineni au tranzitat România. Potrivit bilanțului Ministerului Afacerilor Externe, peste 86.500 de refugiați ucraineni au rămas în țara noastră. Dintre ei, peste 7.000 și-au găsit un loc de muncă în industria prelucrătoare, în construcții, hoteluri și restaurante, reparații autovehicule …
Citiți mai mult »Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina
Să fii gravidă în vreme de război nu e deloc simplu. Marina, Hanna, Svetlana sunt femei din Ucraina care au rămas însărcinate, într-o perioadă extrem de dificilă pentru țara lor. Bucuria de a deveni mame le-a fost umbrită de războiul care le-a răpit casele, membri ai familiei, joburile, prietenii, viața. …
Citiți mai mult »Sarcina în România: Analize de care beneficiază femeile însărcinate
Un nou serial video intitulat ,,Sarcina și nașterea în România: experiențele refugiatelor din Ucraina” aduce pe parcursul a patru episoade informații cu privire la analizele ce pot fi făcute în sarcină, servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina, cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate și cum se adaptează …
Citiți mai mult »Iulia Svetleska: Refugiații ucraineni cu boli rare care vin în România sunt în siguranță!
În fiecare zi Centrul Pilot de Referință pentru Bolile Rare din Zalău – NoRo – primește solicitări de la ucraineni cu boli rare, care vor să vină și să se trateze în România. Iulia Svetleska este o ucraineancă stabilită în țara noastră de mai bine de 8 ani și apelează …
Citiți mai mult »Îngrijirea ucrainenilor refugiați cu boli rare, dificilă în România
Peste 1,3 milioane de români suferă de o boală rară, potrivit estimărilor Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Acestora li se adaugă și refugiații ucraineni cu boli rare care au venit în țara noastră. În cel de-al treilea episod al serialului ,,Să trăiești cu o boală rară în România: provocări …
Citiți mai mult »Ucrainenii cu boli rare greu de introdus în sistemul informatic medical românesc
Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți ucraineni să își părăsească țara. România, unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei, găzduiește peste 80.000 de ucraineni, printre care și persoane cu boli rare, potrivit unui raport EURORDIS despre provocările cu care se confruntă ucrainenii care și-au părăsit țara și sunt …
Citiți mai mult »Să trăiești cu o boală rară în România: provocări pentru pacienții români
Bolile rare reprezintă o provocare la nivel mondial, atât pentru pacienți cât și pentru profesioniștii din sănătate. În Europa, o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi. Se cunosc până la 8000 de boli rare în lume, 80% dintre ele având cauză …
Citiți mai mult »