Medicina fizică și de Reabilitare este o specialitate esențială pentru pacienții cu dizabilități, o specialitate complexă care se ocupă de diverse patologii: ortopedică, posttraumatică, non oncologică. Medicii specialiști în Reabilitare (MRF) tratează disfuncții respiratorii, reumatologice, patologii cardiovasculare sau ale sistemului nervos central. ,,Ne ocupăm și de reabilitarea la pacientul ATI, …
Citiți mai mult »Dr. Vlad Budu: Antibioticele se prescriu când există microbi, nu ca să prevenim o suprainfecție
Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Folosirea necorespunzătoare a antibioticelor este vinovată de rezistența la antibiotice, iar România se se află la coada clasamentelor privind consumul responsabil de antibiotice. ,,La noi, …
Citiți mai mult »Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19
Sindromul post-Covid sau Long COVID, cum mai este denumit, îi însoțește pe mulți din cei care fac infecția cu SARS-COV-2, indiferent de gradul de severitate al bolii. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală atrage atenția că trebuie făcută diferența între Long-COVID …
Citiți mai mult »Dr. Ana-Maria Vintilă, cardiolog: ,,Omul trebuie să își măsoare tensiunea arterială, chiar dacă se crede complet sănătos”
Hipertensiunea arterială, supranumită „ucigașul tăcut”, se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări. ,,Doi din zece nici măcar nu știu că au hipertensiune arterială, nu se tratează și în consecință se expun riscului de complicații severe precum infarctul acut de miocard, accidentul …
Citiți mai mult »Prof. dr. Elisabeta Bădilă, cardiolog despre tensiunea arterială: Starea de anxietate întreține creșterea valorilor tensionale
În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale, în condițiile în care auto-măsurarea tensiunii arteriale și respectarea tratamentului antihipertensiv prescris, pot prelungi durata de viață a celor care suferă de hipertensiune arterială. Mai sunt în joc și factorii de risc pentru hipertensiune, unii dintre …
Citiți mai mult »Prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu, medic cardiolog despre hipertensiunea arterială: ,,Tratamentul medicamentos se urmează toată viața”
Aproape jumătate dintre românii adulți au hipertensiune arterială. Peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. ,,Practic toți românii au auzit de hipertensiune arterială, un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a …
Citiți mai mult »Mituri despre îndreptarea dinților
În interacțiunea cu pacienții, medicul specialist ortodont discută despre temerile sau așteptările acestora privitoare la procesul de îndreptare a danturii. Unele teme sunt recurente și reprezintă modul în care este reflectată ortodonția în spațiul public. Însă ele nu reprezintă întotdeauna adevărul sau îl prezintă trunchiat. De aceea, este bine ca …
Citiți mai mult »Stresul, factor determinant al hipertensiunii arteriale
Multă vreme, hipertensiunea arterială a fost considerată o afecțiune a vârstnicului, fiind percepută de pacienți chiar drept un semn al îmbătrânirii, foarte greu de acceptat de mulți dintre aceștia. Cui ar trebuie să îi fie teamă de hipertensiunea arterială, în condițiile în care în fiecare an peste 30.000 de decese …
Citiți mai mult »Îndreptarea dinților la orice vârstă!
Este posibilă în prezent îndreptarea dinților la orice vârstă? Și dacă da, de ce să recurgem la ea? Care sunt consecințele ne-îndreptării dinților asupra sănătății prezintă pe larg pentru videomedicina.ro. dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și ortopedie dento-facială. În prezent, îndreptarea dinților și obținerea unui zâmbet armonios sunt posibile …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală în pandemia de COVID-19
În 2020, virusul gripal nu a circulat foarte mult pentru că a existat un alt virus dominant și anume SARS-COV-2, vinovat de peste 230 milioane de îmbolnăviri de COVID-19 până acum. Măsurile de distanțare, purtarea măștilor și restricțiile de circulație impuse de COVID-19 au dus și la limitarea răspândirii virusului …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la adulții sănătoși
Gripa este considerată adesea de oameni drept o răceală mai puternică, ceea ce este incorect, fiindcă poate produce complicații foarte severe precum pneumonia și encefalita. ,,Adulții consideră că nu pot fi loviți de boală, fiindcă sunt sănătoși în principiu. Dar se întâmplă să te îmbolnăvești chiar dacă nu ai imunitatea …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la vârstnici
Gripa contribuie la deteriorarea gravă a sănătății seniorilor și distruge de multe ori capacitatea de refacere a acestora. 9 din 10 decese cauzate de gripă sunt la persoanele peste 65 de ani. ,,Gripa este o boală greu de tolerat. Este complicat pentru un adult să facă febră aproape 40 chiar …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală la copii
Copiii nu doar că se află în categoria de risc privind gripa și complicațiile acesteia, dar și amplifică transmiterea gripei. Ei sunt principalii responsabili pentru transmiterea gripei acasă și în comunitate. Infecția gripală la copii crește indirect gradul de absenteism pentru părinți și frați, dar și incapacitatea de muncă a …
Citiți mai mult »Gripa și vaccinarea antigripală: gravide, mămici și viitoare mămici
Gripa la femeile însărcinate crește de 5 ori riscul de spitalizare cu infecții respiratorii severe. De fapt, gravidele sunt cea mai afectată categorie de populație de infecția gripală, având cele mai grave forme și cel mai mare procent de deces în România. Femeile însărcinate mor cel mai mult de gripă, …
Citiți mai mult »Cine poate face gripă: categorii aflate la risc
Gripa de sezon este o boală care afectează anual între 10 și 30% din populația Europei și determină sute de mii de spitalizări. În România, în sezonul gripal 2018-2019, un adult din 3 care s-a îmbolnăvit de gripă, a avut nevoie de spitalizare. Anul 2020 a adus însă mai puține …
Citiți mai mult »