În fiecare an, se înregistrează la nivel global, aproximativ 1 miliard de cazuri de gripă dintre care aproape 5 milioane sunt cazuri severe. Gripa este o boală care poate duce la complicații grave și chiar la deces. Anual își pierd viața până la 650 000 de oameni din cauza gripei. …
Citiți mai mult »Sfaturi Utile
Prof. dr. Codruț Sarafoleanu: Virozele și răceala comună nu se tratează cu antibiotice!
Antibioticele sunt ineficiente în 9 din 10 episoade de răceală și gripă. Dar 52% dintre români se încăpățânează să creadă că antibioticele ucid virusurile și le iau când au viroze. ,,Virozele respiratorii se tratează simptomatic în fazele incipiente cu picături de nas, vitamina C, antitermice, antipiretice, deci absolut obișnuit. …
Citiți mai mult »Sfaturi pentru a încetini îmbătrânirea de la prof. dr. Urban Alehagen, renumit cardiolog suedez
EXCLUSIVITATE – Îmbătrânirea populației este un fenomen mondial. Conform datelor ONU, ponderea populației de vârsta a treia (persoane de 60 de ani și peste) era în 2019 de 13%. Aproape o cincime (19 %) din populația Uniunii Europene avea vârsta de 65 de ani sau mai mult în 2018. Europa este …
Citiți mai mult »Prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog suedez: Cum poți scădea riscul de mortalitate cardiovasculară?
EXCLUSIVITATE – Seleniul și coenzima Q10 sunt esențiale pentru celulele organismului uman. Aportul zilnic de seleniu este insuficient în multe țări din Europa de Vest, există chiar o strânsă legătură între conținutul de seleniu din sol și aportul alimentar de seleniu, astfel că medicii și cercetătorii recomandă o suplimentare cu …
Citiți mai mult »Autorul unui studiu revoluționar, prof. dr. Urban Alehagen, cardiolog: ,,Medicina integrativă are multe de oferit!”
EXCLUSIVITATE – Prof. dr. Urban Alehagen este un renumit cardiolog atât în Suedia, cât și în Norvegia. Este medic specialist în medicină internă și odontologie, visiting profesor la Universitatea din Linkoping, Suedia și cercetător implicat în studierea seleniului și a coenzimei Q 10 și a efectelor acestora asupra stresului oxidativ, …
Citiți mai mult »Doina Goșa, CTS București: ,,Nevoia de sânge este foarte mare”
Transfuzia de sânge este una dintre procedurile cel mai frecvent utilizate în spitale. Însă rezerva de sânge este o problemă presantă a sistemului de sănătate, cu implicații directe asupra pacienților români. În Uniunea Europeană (UE), 1400 de centre de transfuzii sanguine colectează și procesează 20 de milioane de donări de …
Citiți mai mult »Cum poți dona sânge și care sunt beneficiile donării
România are foarte puțini donatori de sânge, proporția fiind de doar 2,5% din populația cu vârste între 18 – 60 de ani. Potrivit unui sondaj Sorma, 7 din 10 români asociază donarea de sânge cu viața, dar numai 4 din 10 români din mediul urban au declarat că au donat …
Citiți mai mult »Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic altceva
La fiecare 2 secunde, o persoană de pe Terra are nevoie de o transfuzie de sânge. Dacă sângele tău este sănătos, poți salva trei vieți, printr-un simplu gest: acela de-a dona sânge. ,,Acest lichid vital, sângele are o activitate complexă în organism fără de care nu se poate”, a explicat …
Citiți mai mult »Postul intermitent – beneficii și riscuri explicate de dr. Alexandru Popa, diabetolog și nutriționist
Postul intermitent este din ce în ce mai des utilizat pentru a pierde în greutate atât de persoanele supraponderale și obeze, cât și de persoanele care suferă de diabet sau sindrom metabolic. Și în România sunt tot mai mulți oameni care recurg la acest tip de dietă, care presupune a …
Citiți mai mult »Noi date privind percepția românilor despre homeopatie din studiul ROMÂNII ȘI HOMEOPATIA
Videomedicina.ro vă prezintă cele mai noi date cu privire la percepția românilor despre homeopatie, rezultate în urma unei cercetări de piață, realizată de Harris Interactive (o agenție de cercetare de piață din Marea Britanie) pe un eșantion de 1.000 de persoane în vârstă de 18 ani și peste, reprezentativ pentru …
Citiți mai mult »Acces anevoios la serviciile de prevenție a cancerului pentru refugiatele din Ucraina în România
Ucrainenii cu statut de refugiat – indiferent că sunt adulți sau copii – au drepturi egale cu cetățenii români, inclusiv în ceea ce privește asistența și prevenție medicală. Iar cancerul nu așteaptă, motiv pentru care prevenția este esențială. În România însă, ucrainencele refugiate se confruntă atât cu dificultățile legate de …
Citiți mai mult »Dr. Ioana Gobej, medic oftalmolog despre 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire
Îngrijirea ochilor trebuie să devină o prioritate de sănătate, mai ales că 90% dintre afecțiunile oculare se pot trata dacă sunt descoperite din timp. În topul bolilor oculare cu incidență și prevalență mare în România se situează 4 afecțiuni oculare care pot duce la orbire. ,,Cataracta, glaucomul, retinopatia diabetica și …
Citiți mai mult »EXCLUSIV- Prim. Prof. Univ. Dr. Alexander Rokitansky, specialist chirurgie pediatrică: Pieptul în pâlnie nu este o problemă pur cosmetică
Pieptul în pâlnie sau în limbaj medical Pectus excavatum este o adâncitură de diferite dimensiuni în centrul cutiei toracice. Sternul și părțile anterioare ale coastelor sunt scufundate, ca urmare pieptul anterior fiind redus în dimensiune. Este o malformație care în multe cazuri duce la afectare organică și psihologică, cu productivitate …
Citiți mai mult »Dr. Sandra Alexiu: ,,Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV nu îndeamnă la promiscuitate”
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV (virusul papilloma uman) este inclusă în cadrul Programului Național de Imunizare pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani. Vaccinarea este gratuită și se face la solicitarea părinților, respectiv a reprezentanților legali care formulează o cerere la medicul de familie. Deși …
Citiți mai mult »Vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV: Noutăți privind extinderea vârstei de vaccinare
În fiecare an în România, infecțiile cu HPV- Human Papiloma virus sunt responsabile de apariția a peste 3300 de noi cazuri de cancer de col uterin. Jumătate din femeile care primesc acest diagnostic au sub 55 de ani. În 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate …
Citiți mai mult »Care sunt testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne?
Conf. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, răspunde la câteva întrebări legate de testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne. Ce teste de imagistică medicală trebuie să facă un pacient pentru a depista posibila prezență a celulelor sau tumorilor maligne? Tehnicile de imagistică medicală …
Citiți mai mult »Vlad Budu, medic orelist: ,,Consult laringologic obligatoriu pentru o răgușeală care ține mai mult de 3 săptămâni!”
Răgușeala sau disfonia este un simptom pe care adesea îl acuză atât adulții, cât și copiii, mai ales în sezonul rece, deși nu este prezent numai iarna. Și vara oamenii pot fi răgușiți. Cauzele care duc la inflamarea laringelui și care schimbă calitatea normală a vocii sunt multiple și este …
Citiți mai mult »Probleme cu dantura pe perioada sarcinii? Ce trebuie să știe gravidele
Sunt afecțiuni dentare care pot apărea pe timpul sarcinii, dar sunt și afecțiuni precum cariile și gingivitele, preexistente, care se pot agrava în această perioadă frumoasă, dar delicată pentru viitoarele mămici și care netratate, pot duce la infecții, parodontoză și chiar la pierderea dinților. Află care sunt recomandările d-nei dr. …
Citiți mai mult »Meniuri de Crăciun și Revelion pentru vegetarieni, vegani și pentru persoane cu intoleranțe alimentare
Pe mesele românilor de sărbători se regăsesc bucate tradiționale: cozonac, sarmale, cârnați, salată boeuf. De Crăciun și de Revelion persoanele care au anumite intoleranțe alimentare, dar și cele care sunt vegetariene sau vegane pot să-și satisfacă poftele culinare încercând variante alternative la produsele specifice acestor festivități. Lector Univ. Dr. Lygia …
Citiți mai mult »Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare
Intoleranţele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor şi adulților. Jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Sunt din ce în ce mai frecvente în România aceste intoleranțe. În momentul acesta există acest interes pentru că se observă foarte multă …
Citiți mai mult »