În fiecare an în România, infecțiile cu HPV- Human Papiloma virus sunt responsabile de apariția a peste 3300 de noi cazuri de cancer de col uterin. Jumătate din femeile care primesc acest diagnostic au sub 55 de ani. În 75% din cazurile noi de îmbolnăviri este vorba de femei aflate …
Citiți mai mult »Sfaturi Utile
Care sunt testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne?
Conf. Dr. Nicolae Sârbu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, răspunde la câteva întrebări legate de testele de imagistică medicală care pot semnala prezența celulelor/tumorilor maligne. Ce teste de imagistică medicală trebuie să facă un pacient pentru a depista posibila prezență a celulelor sau tumorilor maligne? Tehnicile de imagistică medicală …
Citiți mai mult »Vlad Budu, medic orelist: ,,Consult laringologic obligatoriu pentru o răgușeală care ține mai mult de 3 săptămâni!”
Răgușeala sau disfonia este un simptom pe care adesea îl acuză atât adulții, cât și copiii, mai ales în sezonul rece, deși nu este prezent numai iarna. Și vara oamenii pot fi răgușiți. Cauzele care duc la inflamarea laringelui și care schimbă calitatea normală a vocii sunt multiple și este …
Citiți mai mult »Probleme cu dantura pe perioada sarcinii? Ce trebuie să știe gravidele
Sunt afecțiuni dentare care pot apărea pe timpul sarcinii, dar sunt și afecțiuni precum cariile și gingivitele, preexistente, care se pot agrava în această perioadă frumoasă, dar delicată pentru viitoarele mămici și care netratate, pot duce la infecții, parodontoză și chiar la pierderea dinților. Află care sunt recomandările d-nei dr. …
Citiți mai mult »Meniuri de Crăciun și Revelion pentru vegetarieni, vegani și pentru persoane cu intoleranțe alimentare
Pe mesele românilor de sărbători se regăsesc bucate tradiționale: cozonac, sarmale, cârnați, salată boeuf. De Crăciun și de Revelion persoanele care au anumite intoleranțe alimentare, dar și cele care sunt vegetariene sau vegane pot să-și satisfacă poftele culinare încercând variante alternative la produsele specifice acestor festivități. Lector Univ. Dr. Lygia …
Citiți mai mult »Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare
Intoleranţele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor şi adulților. Jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Sunt din ce în ce mai frecvente în România aceste intoleranțe. În momentul acesta există acest interes pentru că se observă foarte multă …
Citiți mai mult »Dinții permanenți versus dinții de lapte – care sunt problemele ce pot apărea
Dinții de lapte sunt mai mici decât cei permanenți, au rădăcini scurte și firave, iar stratul de smalț este mai subțire. Când vine vremea schimbării dentiției, atât cei mici cât și cei mari îți fac o serie de probleme. Când erup dinții permanenți, când trebuie îndepărtați cei de lapte explică …
Citiți mai mult »Iarna poate fi la fel de periculoasă ca vara pentru hipertensivi
Majoritatea persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială, respectiv au valori peste cele normale, știu că vara este un sezon critic, din cauza temperaturilor ridicate de afară. Iar Europa, inclusiv România a avut parte de valuri de căldură demne de Cartea recordurilor. Ce trebuie să știe însă hipertensivii este că …
Citiți mai mult »Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru
Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …
Citiți mai mult »Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie
Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor …
Citiți mai mult »Servicii medicale gratuite pentru refugiații ucraineni din București timp de 4 luni
Milioane de ucrainenii au fugit din calea războiului, din 24 februarie 2022, când Rusia a lansat o agresiune militară împotriva Ucrainei. Peste 4,2 milioane de persoane din Ucraina au fost înregistrate în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE, potrivit datelor UNHCR. În România, începând cu data …
Citiți mai mult »Investigații necesare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar este cauza principală de deces prin cancer. Numărul cazurilor va crește cu 30% în doar 10 ani, astfel că în 2030 vom ajunge la peste 550.000 de noi decese cauzate de anual de această cumplită boală. Totuși cifrele pot fi schimbate în bine, dacă acest tip de cancer …
Citiți mai mult »Mădălina Iliescu, secretarul Societății Române de Reabilitare Medicală: ,,Sindromul Long-COVID poate să fie tratat în secțiile de reabilitare”
Medicina fizică și de Reabilitare este o specialitate esențială pentru pacienții cu dizabilități, o specialitate complexă care se ocupă de diverse patologii: ortopedică, posttraumatică, non oncologică. Medicii specialiști în Reabilitare (MRF) tratează disfuncții respiratorii, reumatologice, patologii cardiovasculare sau ale sistemului nervos central. ,,Ne ocupăm și de reabilitarea la pacientul ATI, …
Citiți mai mult »Dr. Vlad Budu: Antibioticele se prescriu când există microbi, nu ca să prevenim o suprainfecție
Infecțiile rezistente la antibiotice au ucis peste 1,2 milioane de oameni în 2019 și au devenit una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Folosirea necorespunzătoare a antibioticelor este vinovată de rezistența la antibiotice, iar România se se află la coada clasamentelor privind consumul responsabil de antibiotice. ,,La noi, …
Citiți mai mult »Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19
Sindromul post-Covid sau Long COVID, cum mai este denumit, îi însoțește pe mulți din cei care fac infecția cu SARS-COV-2, indiferent de gradul de severitate al bolii. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală atrage atenția că trebuie făcută diferența între Long-COVID …
Citiți mai mult »