Trei milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele României în 2022, însă doar 3% au ales să se stabilească temporar în țara noastră. Printre ele și femei ucrainene care urmau să nască în câteva luni. O femeie a născut pur și simplu fără nicio asistență medicală, pur și simplu a …
Citiți mai mult »Video
Nașterea în România: Cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate
De la invazia armatei ruse în Ucraina aproape 3 milioane de ucraineni au tranzitat România. Potrivit bilanțului Ministerului Afacerilor Externe, peste 86.500 de refugiați ucraineni au rămas în țara noastră. Dintre ei, peste 7.000 și-au găsit un loc de muncă în industria prelucrătoare, în construcții, hoteluri și restaurante, reparații autovehicule …
Citiți mai mult »Sarcina în România: Servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina
Să fii gravidă în vreme de război nu e deloc simplu. Marina, Hanna, Svetlana sunt femei din Ucraina care au rămas însărcinate, într-o perioadă extrem de dificilă pentru țara lor. Bucuria de a deveni mame le-a fost umbrită de războiul care le-a răpit casele, membri ai familiei, joburile, prietenii, viața. …
Citiți mai mult »Sarcina în România: Analize de care beneficiază femeile însărcinate
Un nou serial video intitulat ,,Sarcina și nașterea în România: experiențele refugiatelor din Ucraina” aduce pe parcursul a patru episoade informații cu privire la analizele ce pot fi făcute în sarcină, servicii medicale de care beneficiază refugiatele din Ucraina, cum și unde nasc gravidele ucrainence refugiate și cum se adaptează …
Citiți mai mult »Meniuri de Crăciun și Revelion pentru vegetarieni, vegani și pentru persoane cu intoleranțe alimentare
Pe mesele românilor de sărbători se regăsesc bucate tradiționale: cozonac, sarmale, cârnați, salată boeuf. De Crăciun și de Revelion persoanele care au anumite intoleranțe alimentare, dar și cele care sunt vegetariene sau vegane pot să-și satisfacă poftele culinare încercând variante alternative la produsele specifice acestor festivități. Lector Univ. Dr. Lygia …
Citiți mai mult »Sfaturi dietetice pentru persoanele cu intoleranțe alimentare
Intoleranţele alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor şi adulților. Jumătate din populația globului suferă de intoleranță alimentară, conform Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Sunt din ce în ce mai frecvente în România aceste intoleranțe. În momentul acesta există acest interes pentru că se observă foarte multă …
Citiți mai mult »Îngrijirea ucrainenilor refugiați cu boli rare, dificilă în România
Peste 1,3 milioane de români suferă de o boală rară, potrivit estimărilor Alianței Naționale pentru Boli Rare România. Acestora li se adaugă și refugiații ucraineni cu boli rare care au venit în țara noastră. În cel de-al treilea episod al serialului ,,Să trăiești cu o boală rară în România: provocări …
Citiți mai mult »Ucrainenii cu boli rare greu de introdus în sistemul informatic medical românesc
Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți ucraineni să își părăsească țara. România, unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei, găzduiește peste 80.000 de ucraineni, printre care și persoane cu boli rare, potrivit unui raport EURORDIS despre provocările cu care se confruntă ucrainenii care și-au părăsit țara și sunt …
Citiți mai mult »Să trăiești cu o boală rară în România: provocări pentru pacienții români
Bolile rare reprezintă o provocare la nivel mondial, atât pentru pacienți cât și pentru profesioniștii din sănătate. În Europa, o boală este considerată rară atunci când afectează mai puțin de 1 din 2000 de indivizi. Se cunosc până la 8000 de boli rare în lume, 80% dintre ele având cauză …
Citiți mai mult »Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru
Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria …
Citiți mai mult »Gripa la persoanele cu boli cardiovasculare și diabet- dr. Valeria Herdea, medic de familie
Gripa nu face echipă bună cu bolile cardiovasculare și nici cu diabetul, prin urmare persoanele cu aceste afecțiuni cronice trebuie să fie extrem de atente la infecția cu virusul gripal. În acest episod al serialului despre Gripa, cel de-al doilea, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor …
Citiți mai mult »Gripa: Ce trebuie să știm despre noul sezon gripal – dr. Virgil Musta, medic infecționist
Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Videomedicina.ro și-a propus un nou serial video în care pe parcursul a trei episoade să invite medici renumiți din România, din specialități diferite: …
Citiți mai mult »Vaccinarea împotriva tuberculozei și hepatitei B: Accesul românilor și refugiaților ucraineni
Peste 154 de țări de pe mapamond au o politică de vaccinare BCG pentru întreaga populație, potrivit datelor OMS. În alte 32 de state, vaccinarea BCG (împotriva tuberculozei) este rezervată unor grupuri specifice de populație. Atât în România, cât și în Ucraina, acest vaccin este printre primele vaccinuri pe care …
Citiți mai mult »Tuberculoza: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
În 2020, aproximativ 10 milioane de oameni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. ,,Incidența tuberculozei în ultimii ani în România a fost în continuă scădere. Față de anul 2002, unde am avut cea mai mare incidență și-a fost undeva în jur de 142,9 la …
Citiți mai mult »HIV-SIDA: Accesul la servicii medicale al românilor și refugiaților ucraineni
În 2020, potrivit OMS, erau aproximativ 37,7 milioane de persoane cu HIV, dintre care peste două treimi în Regiunea OMS Africa. ,,În momentul de față sunt peste 17.000 de pacienți aflați în viață. Din păcate, în perioada de pandemie trebuie să plecăm de la o realitate, am vorbit despre o …
Citiți mai mult »