Unul din trei adulți de pe planetă suferă de hipertensiune arterială (HTA), o boală silențioasă, denumită și ,,ucigașul tăcut”. Debutează fără simptome și netratată poate conduce la boli cardiovasculare grave. În fiecare an, 30.000 de români mor în urma complicațiilor hipertensiunii arteriale. ,,Este importantă din două puncte de vedere. Pe de-o parte generează multiple complicații severe, pe de altă parte, este foarte răspândită. Anul acesta se estimează că se va atinge cifra de 1,5 miliarde de persoane pe glob care au hipertensiune arterială”, a atras atenția conf. univ. dr. Roxana Oana Darabonț, medic primar cardiologie, medicină internă, președintele Grupului de lucru HTA al Societății Române de Cardiologie (SRC).
Valorile crescute peste normal ale presiunii arteriale pot determina în timp complicații invalidante sau chiar fatale. ,,Hipertensiunea arterială mărește foarte mult riscul de apariție a unor afecțiuni cardiace, precum insuficiența cardiacă, aritmii, dintre care cea mai specifică, cea mai frecventă și importantă este fibrilația atrială și favorizează apariția unor leziuni care îngustează arterele coronare și aceste modificări pot conduce la infarct de miocard sau la o suferință cronică a mușchiului inimii din cauza că nu mai primește suficient oxigen. Este cel mai important factor care contribuie la apariția accidentelor vasculare cerebrale. Și pe lângă acestea, un efect mai puțin cunoscut este cel al tulburărilor cognitive și nu în ultimul rând sunt și complicații oculare dintre care cele mai severe sunt cele retiniene”, a explicat medicul cardiolog.
Franklin Delano Roosevelt, hipertensiune severă și netratată
Relația valorilor crescute de tensiune arterială cu mortalitatea a fost evidențiată la începutul secolului, când medicii au observat că riscul de mortalitate crește odată cu valorile tensionale. Conf. univ. dr. Roxana Oana Darabonț a exemplificat cu povestea lui Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea președinte al Statelor Unite ale Americii în perioada (1932–1945). ,,La momentul respectiv nu se cunoșteau bine intervalele acestea de siguranță, și unde poate să ducă o hipertensiune arterială netratată. El era supravegheat, era investigat tot timpul și tensiunile lui arteriale au fost consemnate în timpul celui de-al doilea război mondial. În timpul atacului de la Pearl Harbor a avut tensiunea arterială 190 cu 105mmHg, în timpul debarcării din Normandia au ajuns valorile tensionale până la 220 cu 120 mmHg. Dar aproape de terminarea războiului, la Yalta avea deja insuficiență cardiacă congestivă și câteva luni mai târziu a decedat printr-un accident vascular cerebral hemoragic fatal, toate acestea în urma unei hipertensiuni severe și netratate”, a spus medicul.
Zona de siguranță: 120 mmHg pentru tensiunea sistolică
De trei decenii încoace cardiologii se orientează după valoarea de 140 cu 90mmHg pe care o consideră hipertensiune arterială. În ultimii ani valorile tensiunii arteriale peste 130/85 mm Hg sunt considerate la limită. ,,Noi definim acum tensiunea, hipertensiunea arterială, ca fiind valori mai mari sau egale cu 140 cu 90 mmHg, dar trebuie să se înțeleagă că la anumite categorii de pacienți, mai ales cei cu risc mare, cei care au avut un accident vascular, cei care au avut un infarct de miocard, cei care asociază o boală cronică renală avansată, trebuie să se înceapă tratamentul de la valori mai mari sau egale cu 130-80 mmHg și trebuie să le ducem tensiunea arterială la valori între 120-129 mmHg cu 70-79 mmHg. Deci avem cu totul altă viziune acum, mult mai exigentă, care ne obligă să urmărim mult mai atent tratamentul antihipertensiv”, a subliniat conf. univ. dr. Roxana Oana Darabonț.
Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială!
Dacă nu te știi pacient hipertensiv, având în vedere frecvența mare a hipertensiunii arteriale în rândul adulților, ar trebui să-ți măsori cel puțin anual tensiunea arterială. Campania „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, derulată de Societatea Română de Cardiologie îți pune la dispoziție mai multe detalii despre hipertensiunea arterială și prevenirea urmărilor nedorite ale acesteia.
,,Aproape 70% din pacienții cu hipertensiune arterială primesc tratament. Pentru hipertensiune arterială sunt disponibile foarte multe medicamente, poate mai multe decât în orice altă patologie, dar numai 40% dintre cei care sunt tratați ajung la valori tensionale normale. Motivele pentru care se produce acest paradox sunt multiple. Unele țin de pacienți, în cazul nerespectării tratamentului. Dar sunt și motive legate de obiceiuri de viață nesănătoase pe care dorim să vi le reamintim și să vă ajutăm să le corectați”, este mesajul conf. univ. dr. Roxana Darabonț, Președinte Grup de Lucru HTA, Societatea Română de Cardiologie.
Foto: Arhiva personală conf. univ. dr. Roxana Oana Darabonț
Urmărește-ne și pe:
Site – https://videomedicina.ro
Facebook – https://www.facebook.com/videomedicina
Instagram – https://www.instagram.com/videomedicina.ro/
@ Twitter – https://twitter.com/videomedicina
© europontis.com | videomedicina.ro