Mădălina Iliescu, secretarul Societății Române de Reabilitare Medicală: ,,Sindromul Long-COVID poate să fie tratat în secțiile de reabilitare”

Medicina fizică și de Reabilitare este o specialitate esențială pentru pacienții cu dizabilități, o specialitate complexă care se ocupă de diverse patologii: ortopedică, posttraumatică, non oncologică. Medicii specialiști în Reabilitare (MRF) tratează disfuncții respiratorii, reumatologice, patologii cardiovasculare sau ale sistemului nervos central. ,,Ne ocupăm și de reabilitarea la pacientul ATI, dar și la cel postCovid-19”, a afirmat conf. dr. Mădălina Iliescu, secretarul Societății Române de Reabilitare Medicală (SRRM), la conferința de presă ce a aniversat 100 de ani de la înființarea  Societății. Ce presupune reabilitarea după COVID-19 în cazul pacienților cu forme severe și moderate, unde se poate face în România și cum, a explicat pe larg pentru videomedicina.ro conf. dr. Mădălina Iliescu, secretarul Societății Române de Reabilitare Medicală (SRRM), Medic primar recuperare medicală la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, cadru didactic la Universitatea Ovidius Constanta.

România are un Ghid pentru reabilitarea medicală a pacientului Post-Covid-19, care a fost realizat de conducerea SRRM și recunoscut de Ministerul Sănătății. Mai mult, s-au înființat secții de profil pentru recuperarea post Covid în cadrul secțiilor de Medicină Fizică și de Reabilitare din unităţile sanitare din România și asta tot grație SRRM care s-a implicat extrem de activ în dezvoltarea acestui sector de reabilitare postCovid.

„Reabilitarea medicală a ținut mereu pasul cu tehnologiile inovatoare. În ultimii ani, în contextul pandemiei de COVID-19 a intrat puternic în lumina reflectoarelor și pe bună dreptate. Se știe că infecția cu SARS – CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe, care poate lăsa sechele complexe, multiple, respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, cognitive și care poate duce la dizabilitate și la scăderea calității vieții. Specialiștii în Medicina Fizică și de Reabilitare Medicală pot face evaluarea și managementul terapeutic al dizabilității date de COVID-19”, a precizat prof. dr. Mihai Berteanu, președintele SRRM, la conferința aniversară.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, reabilitarea medicală poate îmbunătăți serviciile de sănătate și în același timp poate reduce riscurile internărilor repetate după externare post COVID. Infecția COVID-19 are un impact medical și social puternic, iar integrarea serviciilor de medicină fizică și de reabilitare medicală poate aduce multiple avantaje pentru persoanele trecute prin infecție, precum și pentru societate.

Vezi și Dr. Vlad Budu: Antibioticele se prescriu când există microbi, nu ca să prevenim o suprainfecție

,,Post-COVID există foarte multe tipuri de sechele, de simptome care rămân, în primul rând cele legate de afectarea respiratorie, sunt pacienții care rămân cu deficiențe respiratorii și cu o stare de oboseală cronică. Este cea mai frecventă dizabilitate. Sunt foarte mulți pacienți care rămân cu sindroame musculo-scheletare, sechelare imobilizării, adică după imobilizare prelungită, cei care au fost cu stări grave de COVID-19, care au fost spitalizați îndelungat în secții de ATI, intubați, vin cu sechele legate de imobilizarea prelungită. Se numesc sindroame de decondiționare. Există sechele neurologice post-infecție cu SARS-Cov-2 deci post-COVID. Există așa-numitele sindroame long-COVID legate de toleranță modificată la glucoză, legate de neuropatie, legată de foarte multe stări pe care pacientul le manifestă și nu știe să și le explice pe perioade lungi de timp, de afectarea cardiacă, pacienți care rămân cu sechele de tip miocardită post-covid. Există sechele dermatologice, există sechele de toate felurile care pot să apară în această infecție despre care nu știm încă foarte multe lucruri”, amărturisit pentru videomedicina.ro conf.dr. Mădălina Iliescu.

Serviciul de reabilitare din cadrul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol a fost primul din țară care a creat un compartiment special pentru reabilitarea persoanelor post COVID-19.

,,Ce este concret este că disfuncția care apare pe sindromul Long-COVID poate să fie tratată în secție de reabilitare. Asta înseamnă că pacientul este evaluat în funcție de deficitul pe care îl prezintă. Facem de asemenea teste de la efort, facem teste de monitorizare a activităților de zi cu zi la felul cum i s-a modificat viața după Covid. Se întâmplă în general la cei care au avut necesar de oxigen, care au recuperat mai greu, aceștia ajung de obicei cei cu forme severe. Și cei cu forme moderate vin, dar cei cu forme severe sunt cei care au avut necesar de oxigen cu spitalizare. Mulți vin din secții grele și în momentul în care sunt preluați, ei sunt evaluați, cel puțin așa am gândit în compartimentul de la noi. Noi am fost primul compartiment din țară care a folosit toată resursa pe care am avut-o la dispoziție și primul compartiment în unitate balneară în care am început reabilitarea post-COVID”, a spus medicul de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol.

Din păcate, românii care aleg să se recupereze post COVID la sanatoriul Techirghiol trebuie să suporte o coplată care este legată de condițiile deosebite de cazare.

,,Faptul că se plătește și că nu este decontat de stat deși s-a insistat foarte mult să se plătească serviciile 100% și să se facă proiecte în sensul ăsta, aderența este oarecum scăzută”, a atras atenția conf.dr. Iliescu.

Reabilitarea post-COVID-19 se axează pe ameliorarea simptomelor de dispnee, stres psihologic, limitarea capacității fizice odată cu creșterea graduală a intensității programului de reabilitare, obiectivul final fiind ameliorarea stării fizice și calității comorbidități preexistente.

Medicina fizică și de Reabilitare este singura specialitate în care pacientul este abordat din punct de vedere al afectării funcționale, indiferent de cauza care a produs-o. Începând din martie 2022, românii cu dizabilități au acces la mai multe servicii medicale de reabilitare medicală, decontate de CNAS. Decontarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate Medicină Fizică și de Reabilitare se face prin plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, la fel ca la celelalte specialități clinice, și nu prin tarif pe serviciu medical exprimat în lei, la valori mult mai mici față de alte specialități și care permitea tratarea unui număr redus de pacienți în fiecare lună. ,,Această modificare permite ca de acum și medicii de Medicină Fizică și de Reabilitare să poată efectua în cabinet diverse proceduri diagnostice sau terapeutice, să poată prescrie servicii conexe efectuate de psiholog sau fizioterapeut, să poată face pacienților ecografii dacă au competență pentru acest lucru,” a declarat  Conf. Univ. Dr. Adrian-Costin Bighea, actual trezorier și fost președinte al SRRM la aniversarea a 100 de ani de la fondarea SRRM.

Vezi și Dr. Adrian Marinescu, infecționist explică diferența dintre Long-Covid și sechelele post Covid-19

Despre Alexandra Manaila

Alexandra Mănăilă este jurnalist specializat în domeniul medical, având o experiență de 23 de ani în mass media. Are background medical, a lucrat în sistemul sanitar și cunoaște problemele cu care se confruntă profesioniștii din sistem. Înțelege și vorbește limba pacienților, cunoaște și empatizează cu nevoile bolnavilor din România și le mediatizează prin intermediul proiectelor în care este implicată. A fost de-a lungul vremii coordonator al diverselor publicații din trusturi importante de presă adresate publicului larg, dar și la cele dedicate specialiștilor din domeniul sanitar. Creator de proiecte media inovatoare, a ocupat poziții de top management în companii, a lucrat și în firme mici, dar și în corporații, iar de mai bine de 6 ani este freelancer, lucrând doar în propria companie (EUROPONTIS.com). Este trainer în comunicare, formator de opinie și bune practici în jurnalism, fiind co-fondator al Școlii de Boli Rare pentru jurnaliști. A câștigat numeroase premii jurnalistice și având în vedere experiența vastă atât în presa scrisă cât și în audio-video și online, este solicitată și implicată în foarte multe proiecte legate de sănătate. Este adesea invitată să modereze și să prezinte dezbateri, conferințe, evenimente și gale organizate de societăți medicale, asociații de pacienți, la care participă autorități medicale, lideri de opinie. Cunoscătoare a sistemului medical atât din interior, cât și din exterior, pledează pentru cauzele pacienților români și este implicată în diverse colaborări cu asociațiile de pacienți dar și cu alți profesioniști din sănătate, atât din România cât și din străinătate.

Vezi și:

EXCLUSIV: Larisa Dovgopola, medic de familie și neurolog din Ucraina, refugiat în Polonia: ,,Oportunitatea de a lucra în profesia ta, chestiune de noroc și fericire”

Împreună cu soțul și cei doi copii, ucraineanca Larisa Dovgopola de profesie neurolog și medic …

Lasă un răspuns