miercuri , 30 noiembrie 2022
Prima pagină / Dictionar Medical / Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru

Gripa la adulții și copiii cu boli pulmonare- prof. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru

Gripa, odată instalată în corp poate crește inflamația și poate slăbi organismul, agravând bolile preexistente atât la adulți cât și la copii. Persoanele cu boli pulmonare cronice sunt la risc de-a face complicații severe, astfel că gripa trebuie luată în serios. Videomedicina.ro a invitat-o pe prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru, Președintele Societății Române de Pneumologie în acest episod al serialului despre Gripa, să explice care sunt complicațiile pe care le pot face adulții și copiii cu boli pulmonare din cauza gripei.

 

Pneumonia este o complicație severă a gripei și este direct răspunzătoare de aceste forme severe de gripă care apar atât la copil cât și la adult, și care pot duce la deces.

,,De gripă se poate muri. Ne dorim ca acești pacienți să înțeleagă severitatea acestei afecțiuni, pentru că este de departe cea mai severă afecțiune în acest sezon și este o infecție prezentă constantă în anotimpul rece”, a avertizat prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș, medic pneumolog și pediatru.

,,Ne-am bucura foarte mult să ajungă atât la medicul de familie cât și la pneumolog și la orice medic specialist care poate îngriji un pacient cu simptome de gripă. Este cea mai importantă abordare în acest caz”, a declarat pentru videmoedicina.ro președintele Societății Române de Pneumologie care îndeamnă la vaccinare.

,,Cei care nu au apucat să se vaccineze, vor ști din timp că o dată ce au trecut printr-o afecțiune atât de gravă se vor adresa foarte rapid în anul viitor pentru a fi candidați la vaccinare”, a spus medicul pneumolog.

Infecția cu virusul gripal poate crește riscul de pneumonie de 8 ori. Iar persoanele care deja suferă de boli pulmonare au risc de pneumonie mult mai mare și nu doar atât.

,,Pacientul poate să ajungă la acele forme de insuficiență respiratorie încât să ajungă în terapie intensivă, să fie ventilat mecanic”, a afirmat prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș.

De asemenea infecțiile cu virus gripal se pot și suprainfecta foarte ușor cu stafilococ, cu streptococ, cu hemophilus și pot genera forme agresive cu diseminare bilaterală, numite bronhopneumonii.

,,Gripa vine cu elemente care pot da ca și complicații: sinuzite foarte severe, otite. De altfel, otitele sunt o formă agresivă care în special o întâlnim la copii, dar să nu uităm că ea poate să afecteze și sistemul nervos. Pacienții care au trecut prin gripă pot manifesta forme severe de encefalite sau afecțiuni speciale care se numesc poliradiculonevrite care sunt sechele foarte importante post-gripale”, a explicat medicul.

Mai sunt și alte complicații pe care le pot face adulții cu boli pulmonare din cauza gripei cum ar fi cele cardiace sau afectarea hepatică.

,,Astmul este o afecțiune care gestionează un risc suplimentar de a face gripă, atât la populația pediatrică cât și la cea adultă”, a semnalat medicul pneumolog, care  a precizat că o gripă practic poate imobiliza la pat pe oricine, indiferent că este copil, sau adult în plină sănătate.

,,Dar trebuie să înțelegem că gripa nu respectă nicio vârstă. Gripa nu practic nu recunoaște că suntem în pandemie sau nu, că avem o afecțiune respiratorie cronică sau nu. Ea practic poate infecta orice individ. De departe cea mai importantă armă redutabilă pe care o avem și care este la dispoziția tuturor este vaccinarea antigripală, cea mai eficientă măsură de prevenire a răspândirii gripei”, a mai spus prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeș.

Vaccinurile gripale se recomandă a fi administrate încă de la mijlocul lunii septembrie, până în luna decembrie, iar cei mici pot fi vaccinați începând cu vârsta de 6 luni.

În primul episod al serialului, Şef lucr. dr. Virgil Musta, medic infecționist și şeful Secţiei de Boli infecţioase de la  Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a vorbit despre sezonul gripal în România, cum va arăta el și ce trebuie să facem, mai ales dacă avem factori de risc ce pot duce la complicații.

În cel de-al doilea episod, dr. Valeria Herdea, medic de familie și vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România arată care sunt complicațiile pe care le pot avea din cauza gripei persoanele care suferă de boli cardiovasculare și diabet.

 

Realizator: Alexandra Mănăilă / videomedicina.ro

Montaj video: Costin Bleotu

_____________________________________________________

Mai multe filme produse de noi sunt pe:

Despre Alexandra Manaila

Vezi și:

Ucrainenii cu boli rare greu de introdus în sistemul informatic medical românesc

Războiul din Ucraina i-a determinat pe mulți ucraineni să își părăsească țara. România, unul dintre …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*